Project omschrijving

Het Gagelgat

Het Gagelgat is een interactieve experience in een gerenoveerde boerderij in Soest.

Stichting de Paardenkamp in Soest heeft boerderij het Gagelgat gerenoveerd en omgetoverd tot een bezoekerscentrum waar verhalen worden verteld over het boerenleven rond 1900 en natuurlijk over paarden. De inrichting van de boerderij is gedaan door een Lijntje Helweg, Edwin van Lierop en Brandwacht.

We waren onder andere verantwoordelijk voor de interactieve experience en de technische uitvoering daarvan. Met een team van creatieven en technici bouwden we in de boerderij 10 interactives en een 32 kanaals ‘geluidsdeken’.

Voor deze interactieve verhalenroute maakte hij gebruik van veel verschillende technieken. Daarvan is echter in de authentieke boerderij niets te zien. Pas als een bezoeker bij de ingang een kleur kiest bepaald hij de inhoud van zijn route en heeft hij toegang tot de verschillende interactives. De tag met de gekozen kleur hangt hij om zijn nek en al wandelend door de boerderij gaan de interactives vanzelf aan en vertellen een verhaal die aansluit op de interesse van deze specifieke bezoeker.

Partner Technische uitvoering van de experience: Yipp

Het Bladerboek

Het bladerboek  zit vol met verhalen uit de oude boerderij en laat zien hoe het boerenleven rond 1900 eruit zag. Als bezoeker van Het Gagelgat kies je bij de ingang een kleur en hang je een label van die kleur om je nek. Hiermee bepaal je de inhoud van de interactieve objecten die je tegen gaat komen. Zo ook bij het bladerboek.Bij aankomst springt er een verlichte cirkel in de kleur die de bezoeker heeft gekozen. Het boek dat hiervoor alleen lege pagina’s liet zien vult zich met een inhoud die erop wordt geprojecteerd. Zodra je door het boek bladert, bladert de projectie met je mee.

De tegelwandprojecties

In boerderij Het Gagelgat van Stichting de Paardenkamp is een prachtige tegelwand waar verhalen in verscholen liggen. Hiervoor is een interactief systeem ontworpen om deze verhalen tot leven te laten komen, zonder de tegelwand en zijn omgeving zichtbaar te veranderen.

3 LED-laserbeamers projecteren animaties naast de afbeeldingen op de tegels alsof er met krijt op de wand wordt geschreven. Dit wordt begeleid door een gesproken stem die de verscholen verhalen verteld. Doordat de beamers netjes zijn weggewerkt in het plafond, blijft ‘de heerd’ (kamer met tegelwand) zoals hij altijd was.

De Rosmolen

De Rosmolen is een authentieke rosmolen waar vroeger paarden aan rondliepen om bijvoorbeeld een karnmachine aan te drijven. Op het Gagelgat hebben we er ook één gemaakt en hem buiten geplaatst, zodat bezoekers de molen kunnen bedienen.

De Rosmolen is echter uitgevoerd met een interactief geluidssysteem. Dit systeem laat een proestend, snuivend en lopend paard horen als je de molen in beweging brengt. Hoe langer je rondjes draait, hoe harder het paard gaat lopen. Iedere gang van het paard komt zo aan bod. Een speelse manier voor kinderen om de gangen van het paard te leren!

De Kelder

In boerderij Het Galgengat, bevind zich ook een kelder waar op een interactieve manier verhalen worden verteld over vergeten groenten en hoe mensen in die tijd eten conserveerde e.d.

De interactieve installatie in de kelder bestaat uit een tweetal planken met daarop weckpotten gevuld met voedsel van vroeger. Als je de kelder betreed worden de weckpotten die een interessant verhaal bevatten voor deze specifieke bezoeker van onderen belicht. Zodra je de pot oppakt krijg je het verhaal te horen dat bij de inhoud past.

De potten worden met RFID van een identiteit voorzien, zodat het niet uitmaakt of mensen de potten omwisselen. De installatie blijft werken.